3 keburukan INTERMITTENT FASTING yang ramai tak tahu

Intermittent fasting sangat populer kebelakangan ini. Intermittent fasting ini rasanya makin menjadi pilihan ramai sejak tahun 2021 hingga memasuk tahun 2023. Ini sebab saya mula terjebak buat IF dalam jangka waktu ini.

Saya terjoin buat IF kerana mudah berpuasa tapi boleh minum air. mindset mula memudahkan puasa muncul dengan praktikal IF ini.

Betul kan, semua perkara jika di perlebih lebihkan, pasti akan mudarat dan tidak bagus. Mungkin akan muncul taksub atau menghakis keyakinan terhadap bagusnya puasa sunat isnin dan khamis, dan juga puasa hari putih dan selainnya.

Dan, pengamal IF juga ramai yang tidak tahu apa keburukan intermittent fasting. Sebab biasanya kita hanya ditunjukkan yang baik baik saja

Apakah yang bahaya tentang intermittent fasting?

1) Autophagy yang menyiksakan

Sebenarnya, matlamat IF adalah mencapai autophagy, iaitu satu proses dimana gula dan lemak simpanan akan memakan diri nya untuk digunakan menjadi tenaga.

Dan jika diikutkan pengamalan sebenar sehingga mencapai autophagy “baru bermula” adalah apabila kita berpuasa IF selama 18-20 jam. Ketika itulah “baru” autophagy dicapai. Untuk kuasa autophagy sebenar adalah selama 72 jam tanpa makanan. Makanya, sangat menyiksakan , kerana hanya minum air dalam masa 72 jam untuk mencapai autophagy. Dan biasanya orang buat IF ni dia tidak on off. Kerana dia akan teruskan berbulan bulan untuk badan bertindak balas dengan baik. Makanya, sangat tidak bagus jika badan kita dipaksa untuk begini dalam jangka masa panjang.

2) Kurang nutrisi

Matlamat IF ini adalah untuk mencapai tahap autophagy, iaitu fat burning tanpa senaman. Dan cara ini rasanya sangat mudah kerana kita masih boleh minum air ketika terasa lapar. Ia dipanggil wet fasting yang diasaskan oleh Dr Berg.

Dengan panjangnya masa tanpa makanan, memang badan akan cepat kurus. Akan tetapi, ia berkurangan sama dengan nutrisi badan. Sebab itulah, apabila ada yang buat IF , ada masalah kulit kering, rambut gugur, dan kebas kebas.

Manusia perlukan nutrien dari makanan. Jadi jika kita buat IF , sepatutnya kita ada bantu badan kita dengan suppliment untuk melengkapkan nutrien badan yang diperlukan.

Sebab itulah, rata rata yang merutinkan diri dengan IF tanpa suppliment support, kulitnya agak menjadi kendur. Ini secara kajiannya adalah kerana autophagy mengurangkan paras collagen dalam badan kita.

kelas dengan Prof Dr Redza Rahman (Redza Benjamin) tentang kehilangan kolagen akibat INTERMITTENT FASTING (Autophagy)

Disebabkan kehilangan kolagen inilah, ramai yang ada masalah seperti yang disebutkan tadi iaitu masalah kulit kering, rambut gugur, dan kebas kebas, kulit kendur.

3) Melupakan sunnah puasa sebenar

Secara peribadi saya sendiri, akhirnya mula hanyut ditelan keasyikan IF cara barat sehingga automatik seolahnya terlupa dengan Dry Fast yang dianjurkan oleh Islam dipandu Nabi Muhammad S.A.W.

Sebenarnya, kajian menunjukkan, autophagy secara dry fast lebih cepat diperoleh iaitu dalam puasa 14 jam. Sama seperti kita berpuasa sebenar, iaitu bermula subuh sehingga maghrib. Tanpa makan dan minum.

Signal perut, otak dan pankreas akan lebih stabil di waktu kita puasa secara penuh seharian tanpa air dan makanan.

Dan kita akan mencapai tahap autophagy dengan lebih pantas tanpa menyiksa badan tidak ada makanan melebihi 20 jam.

Dan dengan 14 jam ini, kita akan kurang kehilangan nutrisi kerana jarak 14 jam masih sesuai untuk manusia.

Cuma untuk autophagy yang lebih tinggi sama seperti orang puasa tanpa makan selama 72 jam adalah dengan menambahkan 4 jenis suppliment ini.

suppliment ini mampu aktifkan kuasa autophagy di jam ke 14 kita berpuasa penuh seperti orang islam (tanpa makan dan minum)

Prof Redza sendiri menyarankan untuk kita gunakan nutrien resveratrol sebagai suppliment terbaik. Dan bahan itu ada didalam produk shaklee

ambil dua produk ini untuk mencapai autophagy dengan pantas tanpa kehilangan nutrien dan kolagen dalam badan

Maka, dengan support ini, pengamal puasa sunnah ini akan lebih sihat tanpa mengikuti IF barat yang menyeksakan.

Semoga bermanfaat untuk semua.

Saya Manulis dengan ilmu menuntut dengan dr redza , alhamdulillah.

Saya hadir program ini
Saya buat IF dibantu suppliment shaklee. Alhamdulillah. Lepas ini saya akan berpuasa sunnah pula. Kita follow idola kita Rasulullah.

Saya Master Shaklee, 12 tahun makan shaklee. Alhamdulillah.

Nini Nisrin Muhammad (klik ni untuk direct wasap saya ya)

http://www.wasap.my/60145067306/nakIFSHAKLEE

Cara atasi Kentut vagina, keputihan dan masalah wanita

Sejak melahirkan anak pertama tahun 2011, masalah kewanitaan saya makin menjadi-jadi. Rasa ‘down’ tu memang tak payah cakap la. Keyakinan diri pun terkesan sama. Apa yang berlaku pada saya?

.

Ini sharing daripada Nik Nurhanan Nik Mansor

 

.

1⃣ Keputihan + berbau melampau

2⃣ Bila batuk, mudah terkencing. Orang cakap, otot pundi kencing dh lemah.

3⃣ Kentut vagina. 4 tahun merana masalah ini.

4⃣ Bau badan melampau. Boleh dikatakan kalau lupa pakai deodorant tu bukan masalah besar dah la. Sangat risau kalau nak duduk dekat dengan orang sekeliling. Makin rendah diri.

.

Sampailah pada tahun 2015, saya jumpa satu produk yang best yang saya tak tinggal dah sampai sekarang. Asbab guna diah, semua masalah saya diatas tu hilang.

.

Alhamdulillah, memang tak menyesal setia dengan JAMU MODEN ni. Syukur sangat-sangat.

😍😍😍

.

Alhamdulillah 2 minggu saya amalkan jamu moden tu, keputihan yang berbau tu makin berkurang dan terus hilang. Sekarang saya sudah bebas dari sengsara itu.

.

Tambah lagi, kalau batu-batuk sekarang ni pun memang dah tak terkencing lagi dah. Rasanya otot bahagian tu dah makin kuat. Kan.

.

Kentut vagina pun dah tak ada. Alhamdulillah, kini boleh solat tanpa gangguan masalah ini lagi.

.

Saya belum pernah tinggal lagi amalan rutin Alfalfa ni hingga ke hari ini. Kiranya dah 3 TAHUN setia bersama ALFALFA COMPLEX ni. Kenapa ye? Kerana saya sudah jatuh cinta berkali-kali padanya.

Harga pulak murah saja. Sebiji RM 0.10 . Murah gila. Kan

Dan memang ramai yang makan alfalfa ni kesan sama.

 

 

 

 

*************************

Jika berminat, sebiji RM 0.10 saja

Ada pilihan 330 biji atau 700 biji. Murah sangat.

WASAP SAYA JIKA mahu cuba atau pertanyaan: www.wasap.my/60145068306

SHAKLEE Untuk JERAWAT. Sangat baik kesan dia.

Waktu last semester masa study, banyak benda kena buat. Kena siapkan paperwork. So stress!! Muka mula dinaiki jerawat dengan meriahnya. Memang banyak sungguh boleh katakan setiap inci muka ni ada jerawat.

 

 

Sampai nak pergi kelas pun malu. Nak bersembang atau present di kelas, memang tak confident langsung. Pergi kelas pun rasa cepat-cepat je nak balik… Malu sangat!!!

.

Lepas tu saya cari la produk untuk kulit cantik ni. Dan saya terjumpa produk xxx tu. Saya pun cuba. TAPIIII…..lepas pakai tu, muka saya jadi lagi teruk!! Masyaallah. Stress berganda. Bila nak keluar rumah je, saya usaha untuk tak bagi orang nampak jerawat saya ni. saya cover dengan bedak dan foundation. Padahal bila kita pakai foundation dengan muka berjerawat tu, muka akan jadi lagi teruk kan.

.

Setiap hari stress memikirkan muka yang berjerawat ni. Pergi mana-mana pun saya rasa orang asyik tengok saja kulit saya yang teruk. Lagi pula, ada kawan-kawan yang bertanya

“awat muka hang tu. Pakai produk apa jadi begitu?”

Maka Bertambah-tambah lah stress saya.

 

Kemudian, Kali ni saya nak usaha cari lagi produk untuk kulit cantik tapi saya dah tak mahu dah skincare. Saya nak cari supplement untuk dalaman pulak. Maka, terjumpalah pasal shaklee ni.

.

Actually sebelum ni, saya tak tahu langsung pasai shaklee. Saya ada tanya kawan, dan dia kata “produk ni bagus dan lama dah dipasaran”. Apa lagi kan. Saya pun terus order sebab nak cantik punya pasal. Bila amal supplement ni, saya amal air putih pun lebih banyak. Tak macam dulu, saya selalu minum air manis.

 

 

Saya guna Esp, Vitamin c dan b compleks

Bila amal vitamin c, dan esp ni kan, saya seronok sangat sebab kawan-kawan saya mula sedar kulit muka saya sudah makin baik.

 

Kawan- kawan tanya “hang guna produk apa jerawat dah kurang? Dari situ saya mula perasan, muka saya dah semakin. JERAWAT DAH MAKIN BERKURANG. Saya semangat sangat bila nampak perubahan positif macam ni. Sebab tu jatuh cinta sangat-sangat dengan vitamin c dan esp ni..

.

Alhamdulillah.., sekarang pulak dah lebih banyak perubahan. Keluar rumah pun dah rasa confident dah walaupon tak pakai bedak pon. Ni saya tunjuk perubahan kulit saya.

 

Ni sedikit perkongsian dari pengguna shaklee Wan Inani Wan Mohd Bashiruddin .Umur 26

 

harga vitamin c ni pun RM 0.50 saja sebiji. Best sangat kan.

Boleh contact saya untuk tempahan. 014-506 8306

Pengalaman BERSALIN anak SULUNG, IBU HAMPIR MATI akibat pendarahan teruk!!

Tahun 2010

Aku mengandung anak sulung. Patutnya masih muda kan. Ikut umur, mesti masih bertenaga la kan. Tapi sangat tidak untuk aku. Pengalamannya sangat perit. Terlalu perit !! Umur aku baru 25 tahun masa tu. Muda lagi kan?? Tapi, KULIT muka aku nampak KUSAM gila. !!! Macam mak lampir!!

.

Dari awal mengandung

Aku GASTRIK sampai aku muntah teruk. dah menjolok sampai ke tekak paling dalam, keluar darah siap dalam muntah tu. Melepek!! Hb pulak asyik rendah. Aku dah telan macam-macam dah. Keranglah, jambulah, hati lah, makan lah sampai buncit ya. Tapi tak naik naik pun Hb. Berlarutanlah kes LOW HB tu sampai tarikh due date. Patutnya aku dah kena bersalin dah sebab dah due date. Tapi baby tak mahu keluar lagi ni!!!

.

Doktor dah tak bagi aku overdue sebab HB AKU LOW. Takut kurang oksigen pada baby. Maka, terus kena warded lah. Kena induce okeh!! So aku yg muka budak comel ni pun kemas beg baju semua, check in la wad malam tu. Kelihatan aku ni macam seronok lah. Sebab masuk wad dalam keadaan tak sakit pun kan. Bangga kot. haha. Padahal, orang nak bersalin ni kena seronok kalau sakit. Haha. Punyalah aku ni tak tahu apa apa sangat masa tu. haha

 

Aku masuk wad 8 malam 17 mac. Esoknya, Jam 8 pagi, doktor cek. Dah ada bukaan 3 cm dah. Tapi, aku tak ada sakit apa pun. Dr mintak masuk LR, aku masuk je lah. drip air dan induce sama. Saat, minit, jam pun berlalu. Dah 13 jam dah berlalu, 13 jam juga la aku bertahan dalam labor room tu. Doktor kata KALAU TAK CUKUP 10cm juga sejam lagi ni, aku memang KENA di OPERATE EMERGENCY !!!!

 

13JAM MENAHAN SAKIT TERAMAT dalam LR tu, dengan WAYAR SELIRAT. SIAP TONG OKSIGEN KAT TEPI !!! Aku lapar gila. Dahaga tak yah cakap. Puasa seharian. Macam mana aku nak ada tenaga dah. Aku mintak air. Misi boleh sapu tisu basah je di mulut aku.

.

Tiba jam peluang terakhir, tepat jam 10.20 malam, akhirnya, alhamdulillah, cukup 10cm !!! Ok, pushhhh!!!! Aku berusaha nak push. Tapi, aku dah tak cukup tenaga sangat dah. Nyawa macam nak habis dah. Doktor dah tak boleh tunggu aku dah. Misi ambil tugas dia. Dia tolak perut aku sementara doktor vacum kepala baby tarik keluar.

.

Debushhh keluar budaknya.Baby lelaki 3.45 kg. Lonjong kepalanya sebab kena vacum. Nak buat macam mana kan, aku dah tak boleh push dah. Langsung habis tenaga..Alhadmulillah , baby dah keluar. Lega…

 

TAPIIII….lepas tu, ada lagi keadaan genting berlaku !! NADI AKU MAKIN LEMAH !!! Nurse nak alihkan aku ke katil lain. Mereka mintak aku bangun. Tapi, bila aku bangun, kepala aku berpusing nak pitam. Aku dah nak terlentang ke lantai !!! Misi dah tampar tampar aku. Tak bagi aku pejam mata. Alhamdulillah. Aku sedar. Terus dibaringkan balik. Aku tak dibenarkan bangun. Doktor ambik darah. CEK HB. oh nooooo……!!!! hb hanya ada bacaan 5 saja. dah pucat lesi muka aku.

.

Aku teringat baby aku. Tapi, AKU X BOLEH JUMPA LAGI pun baby. SEBAB AKU PUN TAK BOLEH nak BANGUN…baby masuk NICU sebab lemas. sobss. Oleh sebab HB aku dah sangat low, Doktor nak masukkan darah. Aku kena sign surat tambah darah.  OKEH, sign . Dan , mula nak dimasukkan darah.

.

TAPIIII…. DARAH TAK MAU MASUKKKKK!! Tempat drip dah bengkak!! dan aku pulak DEMAMMM. Ada reaksi negatif dengan darah tu. SO stopppp transfer darah. Mata aku masih on off berpinar. Air mata aku dah mula keluar. Aku rasa, boleh ke aku tengok baby nanti? Mungkin MATI KE aku ni?

.

Tapi, umur aku masih panjang. Akhirnya, dengan doa semua, pack kedua darah boleh masuk. aku makin sihat. TAPI masih SANGAT LEMAH. Aku kena duduk wheelchair. Laki aku dah nampak merah mata. MENANGIS. tak tahulah nangis sedih ke gembira. hahahaha

 

Habis kisah di labor room. Bersambung pulak kisah dalam pantang.

 

DALAM PANTANG, aku kena SEMBELIT teruk!! SAMPAI AKU RASA bila-bila masa AKU BOLEH REBAH TERBARING DALAM TOILET!! Macam macam dugaan. Baby menangis kat luar, suami kerja, dan aku menagis sorang diri aku dalam toilet!! aku depress kot masa tu. Teruk sembelit tu. Memang aku sangat trauma setiap hari.

 

Bila dah hampir habis pantang tu pulak, ramai ORANG asyik TANYA AKU “BILA NAK KERJA”. Ada jugak yang perli aku perhabis beras kat rumah saja. AKU MEMANG depress masa tu. Keje menagis jelah.

 

Bersambung pulak waktu FASA menyusu.

 

MENYUSU ikhwan, memang penat sangat. Mungkin sebab aku punya tenaga digunakan banyak sebelum ni. Dah aku pulak kurang makan sayur. Bila menyusu bayi lelaki, teruk dia punya permintaan. Aku dah memang limit sangat dah penatnya. Kerap la aku tengok kawan aku kongsi dia makan suppliment untuk ibu menyusu. sharing dia lalu di wall FB aku masa tu. Tahun 2011. Dan beberapa kali jugaklah aku PM seller tu tanya harga. Aku nak beli suppliment. tapi aku tak mampu pulak. Fikir duit nak guna untuk benda lain pulak kan.

.

Tapi, aku kata, aku nk simpan duit jugak. Nak beli suppliment tu. untuk diri aku lebih segar kan. Dan AKHIRNYA, AKU MENGANDUNG LAGI. dan masa tu juga,  simpanan duit nak guna SHAKLEE dah cukup. maka mulalah april 2012, aku mula guna SHAKLEE untuk set mengandung dan menyusu.

.

Ni dah 7 bulan pregnant anak kedua. Flawless kannn. Kesan minum ESP EVERDAY!!! ❤️❤️ aku masih menyusukan Ikhwan waktu ni.

 

KESAN BAIK AKU GUNA SHAKLEE MASA TU:

# HB aku dah makin naik. Untuk aku yang memegang title PEMBAWA THALASEMIA ni, bila dapat bacaan  hb 11 tu pun, berita yang sangat gembira dah kan. memang benda tu very gud news tau korangg.

# rambut aku kurang gugur dah. Tak payah keja sapu lantai.

# kulit makin membaik. dulu kulit aku kusam lebih dari maklimah hantu tuh. haaa

# gastrik hilang . dulu gastrik aku sangat teruk

# migrain dah x ada. Migrain ni dari uitm lagi aku migrain. kalau migrain, keja aku hanya tidur. tapi dah ada anak, mcm mana nak tidur oiiii…

# tenaga . aku dah rasa kurang letih. Memang sangat betulla SHAKLEE ni jadi energy booster. Sebab dari muda dulu, aku selalu pitam. Tapi, lepas bershaklee dah tak pening pitam dah.

 

Paling BEST, berat maintain. Kulit muka nampak remaja. Freshh. Dan aku #TAK #SEMBELIT !!! Power kan.

.

AKU BERSALIN kali KEDUA dengan SIHAT TANPA BLEEDING pph tu.

.

Perjalanan aku berpantang dan menyusukan anak kedua tu pun sangat best. Rasa tenang dan sihat. Pelik sungguh.

 

2014

Aku mengandung lagi kali ke 3. Waktu mengandung kali ketiga ni, memang sangat baik. Aku amat cergas. Boleh ulang alik PERLIS – ALOR STAR untuk hantar anak aku tadika setiap hari.

.

Tapi .. kali ni Allah uji lagi sekali di ahri persalinan. Aku bersalin anak KE-3. Agak teruk juga. Sebab ada situasi getir. BAHU baby TERSANGKUT. Dan doktor kena korek keluar baby tu. Aku dah tak tertahan menanggung keadaan tu. Sakit tak terhingga nak cakap.

.

Tekanan darah makin rendah. Sampailah baby boleh dikeluarkan. Tapi kes pulak pada rahin yang tak mengecut. Darah keluar tak stop. Doktor berusaha untuk kecutkan rahim supaya pendarahan berhenti. Akhirnya selamat semuanya. Berpeluh doktor dalam labor room dengan kes aku. Huhu.

.

Tapikan. Doktor punya terkejut tengok aku lepas kluar dari LABOUR ROOM tu. Sebab, masa dalam LR tu, haishhhh. Terukkk!!! Korang tak rasa, korang tak tahu apa aku rasa. TAPI SEBAB AKU MAKAN SHAKLEE DAH, aku rasa lebih sihat. sehari di wad selepas keluar labor room, orang ingatkan aku dah seminggu bersalin. hehe

 

Dari aku keluar labor room tu, aku terus MAKAN VIVIX. Ada darah ketul-ketul KELUAR ! berketul ketul keluar. lepas darah tu keluar, terus perut aku tak sakit dah. Darah tu ada, sebab masa rahim tak mengecut tu, darah berkumpul kat situ. Memang doktor expect aku perlu di operate lagi untuk keluarkan darah beku kalau darah tak keluar. Alhamdulillah. Sebab darah ketul dah keluar, aku dah tak perlu operate..

.

Beberapa bulan selepas kes tu, aku tak boleh bangun pulak. Sakit pinggang tak terkata. Bila aku pergi hospital. Buat MRI. Rupenya ada slip disc L5. Mungkin kesan dari kes bersalin tu. Kan doktor nak selamatkan aku dan baby. Di kepaknya kaki aku. Tu yang tulang aku lari kot. Tapi tak apa. Aku tak salahkan doktor. Aku lagi berterima kasih sebab mereka bertungkus lumus selamatkan aku. Aku amalkan shaklee juga utk tulang belakang tu. Alhamdulillah, sekarang dah sangat bagus. Sakit tetap ada lagi sikit-sikit. tapi, dah banyak baik dari dulu.

.

img_6121

2018, tengok perubahan aku. hehe

 

kiri tu 2010. kanan tu 2018

 

WAHM2
2012

 

so, selepas anak aku dah 3 orang, aku jadi lebih baik dari 2010 dahulu, walaupun umur dah bertambah.

 

 

aku dah rasa kehebatan set mengandung dan menyusu Shaklee. anda juga boleh.

contact untuk pertanyaan 014 506 8306

BUASIR

Kakak cantik dan gigih ni, nama dia rabia’tun a’dawiah abdul ghani, Umur 33 tahun dah tahun ni, asal dari gua musang tapi sekarang dah jadi orang melor Kelantan. Ada anak 4 orang. 😍😍

Join ahli dulu sebelum makan suppliment. Mula bersupplement setelah berbulan bulan join ahli. Tapi orang kata, kalau tak rasa sendiri, mana nak datangnya feel tu.. tak boleh nak share dari hati.

 

APABILA SAKIT MENJELMA (Buasir dan sembelit kronik)

Kak bie bersalin anak pertama, buasir dan sembelit teruk. Paling takut, lepas bersalin anak pertama tu, k.bie jadi mabuk darah. Tengok darah banyak rasa nak pengsan. Jadi, nak masuk toilet tu gerun. sebab setiap kali membuang, duduk ja, darah keluar macam paip pecah. Mesti penuh satu bowl darah. 🤒🤒

12EF58F4-AC40-4F11-B1D9-0492D457DEF2.jpeg

Jadi, kak bi pun mula makan shaklee omega dan osteomatrik.

“Kak bie ambik omega skali sebab omega ni kan boleh hilangkan kesan buasir tu seperti gatal sekitar tutt tu kan. Lepas makan osteomatrik dan Omega tu, dah boleh membuang dengan baik dan bengkak pun surut. Kalau tak, sebelum ni, nak duduk pun sakit”.

Kak bi makan omega dalam 3 bulan. Lepas habis sebotol omega, darah dah tak keluar.

Lepas beberapa bulan dok amal omega+ oste tu, dapat rasa, gatal pun hilang. Bengkak pun surut.. syukur sangat

D90D3DD2-8960-4522-A507-5CC23C0A8BA6

C333556D-06F4-4137-8984-18D692072DAB

 

OSTEOMATRIK BANTU LEMBUTKAN OTOT DUBUR

Osteomatrik ni kalsium, magnesium dan mineral. Magnesium dalam oste ni dia bantu tarik air dari dalam badan ke usus. sebab tu senang membuang. Kalsium juga kuatkan otot rektum , otot-otot termasuk otot organ membuang kita tu.

 

826EFB21-5126-4EC0-87A2-6FEA3551E746
Mereka pun dah sedar kebaikan mencangkung dan cipta alas tu utk jadikan kedudukan seolah mencangkung atas tandas duduk

001DD809-2AA1-4AF6-B2BC-9D36973B48A2

 

PENGAJARAN

Jom ingat balik “di saat kita rasa nak terberak tu masa tu la air ada di usus dan kalau kita tahan, lama-lama kita rasa tak jadi berak kan? Sebab air tu dah kering dan akibatnya najis menjadi keras. Bila najis dah keras, makin susah lah dia nak keluar. Maka terkumpullah segala sisa makan di dalam usus. akhirnya menjadi toksin dan punca penyakit pada badan. Kita akan rasa letih. mengantuk. lemau. jerawat naik, muka x berseri.

Jadi sejak hari tu, tak tinggal dah la takut buasir kembali. Tapi, cuba juga tinggal tinggal,  sebab nak tau, kot-kot bergantungan dengan supplement tu kan.

Memang buasir dah ok walau tinggal omega tu pun. Dapat bonus perut lebih lembut dan hilang sakit kepala. Alhamdulillah