Tips Kurus sebelum Raya dengan Set Kurus Shaklee

Kenapa perlu kurus?

Ramai orang nak kelihatan kurus untuk sambut raya sebab kita akan berkumpul ramai ramai di hari raya tu, nak selfi, nak bergambar ramai ramai, nak pakai baju cantik dan kelihatan cantik.

Berat yang berlebihan mungkin menampakkan kita lebih berusia dari usia sebenar. Tambah lagi kalau kita masih muda, tapi berat terlalu lebih. Agak rasa low confident di situ. Saya juga begitu sebelum ni.

Dan nak turunkan berat bukan saja untuk cantik. Tapi yang lebih penting adalah untuk tidak mudarat. Sebab ada yang berat berlebihan, lututnya rosak dan kena digantikan kepala lutut dengan besi yang menyukarkan. Sengal di waktu hujan, sakit bila nak lipat lutut dan bermacam macam lagi.

Berat berlebihan juga boleh membawa kepada penyakit diabetes, darah tinggi, kolestrol tinggi , jantung penat dan juga stroke.

Punca berat berlebihan

1. Makan makanan dan minum minuman yang bergula tinggi

– Apabila kita memakan makanan manis dan maka badan kita akan menyalurkan signal supaya insulin dirembeskan. Dan jika gula yang diambil itu tinggi, maka lebih banyak insulin yang akan dirembeskan.

– Insulin digunakan untuk membawa glukos ke dalam sel badan, juga berfungsi menukarkan gula kepada lemak. Jadi, apabila ada lebihan insulin , maka, kerja insulin menjadikan gula kepada lemak itu lebih aktif dan sel badan tidak mampu menerima glukos yang dibawa oleh insulin sebab glukos sudah melebihi paras keperluan sel.

Sebab itulah badan akan kelihatan gemuk setelah kita tidak mengawal pengambilan gula.

2. Tidak peka terhadap makanan berkarbo tinggi

– Karbo sebenarnya bersamaan dengan gula. Sebab itulah, kita tidak disaran mengambil gula langsung didalam minuman. Sebab harian rakyat malaysia memang tinggi karbo. Sekadar ambil karbo yang cukup, sudah cukup lengkap untuk keperluan gula harian kita.

Tapi adakalanya rakyat malaysia hanya suka makan sedap, tinggi karbo, tinggi gula, dan tidak peduli terhadap kesihatan masa depan.

3. Tidak menjaga waktu makan

Sebenarnya, untuk kurus, kita hanya perlu stabilkan kembali insulin dan penggunaan insulin yang terancang oleh sel badan. Maka, gula tidak ditukar menjadi lemak kerana gula yang ada itu hanya untuk kegunaan sel.

Jadi, jika kita buat “PUASA” atau “Intermittent Fasting”, itu lebih baik kerana kita mengajar badan kita untuk merembeskan insulin dengan normal.

4. Salah faham pengambilan jenis makanan

Setiap makanan ada pengiraan kalori dan jumlah protein/ karbo atau lemak. Jadi, kita perlu tahu serba sedikit tentang makanan yang kebiasaan kita makan harian.

Supaya kita tahu berapa banyak kita perlu makan.

5. Makan walaupun tidak lapar

Ramai dari kita suka makan walaupun tidak lapar sebab itu dianggap aktiviti. Contohnya, sambil drive, sambil tengok tv, dan sebagainya.

Maka, semakin kerap makan, semakin banyak kerja badan laporkan kepada insulin. Dan akhirnya insulin pun dirembes dengan banyak dan ia bertukar menjadi lemak.

Intermittent Fasting

Waktu sepanjang saya mengandung , saya sudah amalkan intermittent fasting 12:12 atas saranan seorang Doktor Pakar di KPJ perdana Kota Bharu.

Sebab, beliau mahu saya kontrol gula. GDM saya atas pagar. Borderline. Sangag risiko pada bayi jika ibu tidak berbuat apa apa untuk turunkan GDM.

Maka apabila saya buat IF ni, doktor pakar sendiri cadangkan saya untuk naikkan dos suppliment harian. Sebab risau nutrisi tidak cukup.

Saya ceritakan kepada Doktor bahawa saya ambil suppliment shaklee dan Doktor bersetuju dan benarkan saya meneruskan suppliment shaklee. Dan selepas bersalin saya amalkan terus set hello new you shaklee. Yang mana set ini lebih membantu untuk lebih bernutrisi dan membantu perjalanan kita kurus.

Kesan intermittent fasting

SET HELLO NEW YOU SHAKLEE KURUS

Suami saya pengamal set hello new you dan telah dapat hasil nya.

Shake ni ada pelbagai perisa. Boleh pilih pilih 😍

Harga promosi shaklee set kurus hello new you

Turun 13 KG dengan set Hello New You

Apa kelebihan Hello New You set ni?

CINCH CHOCOLATE

  • Mengurangkan nafsu makan dan kenyang lama.
  • Inchloss lebih cepat.
  • Bantu kempiskan perut.

LECITHIN

  • Pengimulsi lemak dalam saluran darah.
  • Bantu kurangkan sembelit.
  • Bantu penyerapan vitamin larut lemak.

OMEGA GUARD

  • Bantu bakar lemak dalam organ dan cepat kurus.
  • Membantu masalah kolesterol.

Herb-Lax

  • Buang lemak dan toksin dari badan.
  • Cuci usus secara lembut dan semulajadi.

Berminat untuk kurus cara sihat, klik link di bawah 👇🏻

WHATSAPP

http://www.wasap.my/60145068306/nakHelloNewYouSet1

RAMADHAN BAKAL TIBA.

Set puasa shaklee untuk seisi keluarga juga ada promosi 😍

shakleekotabharu #pengedarshakleekotabharu #shakleekelantan, #blogmegashaklee #shakleethrive2023 #shakleetriumph2023 #shaklee2023, #shakleekotabharu #pengedarshakleekotabharu #shakleekelantan #Shaklee2023 #blogmegashaklee #shakleethrive2023 #shakleethriumph2023,

Advertisement

One thought on “Tips Kurus sebelum Raya dengan Set Kurus Shaklee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s